מתאמנים אשר מבצעים אימוני התנגדות מעוניינים לרוב לשפר את מדדי הכוח שלהם, כלומר להיות יותר חזקים ו/או לשפר את ההיפרטרופיה השרירית, דהיינו לעלות במסת השריר ובנפחו.
בקרב קהילת המתאמנים קיים דיון נרחב וגישות שונות לשלל משתנים אשר משפיעים על כמה חזקים ושריריים נהיה, דוגמת סוג התרגילים שיש לבצע, עצימות הסט, זמני מנוחה ועוד, אולם, כשהדבר נוגע לבחירה בין ביצוע אימון עם משקל חופשי או במכונה ייעודית, נראה שקיימת תמימות דעים כי משקולות הינן עדיפות על המכונות.
אך האם “קונצנזוס” זה הינו נכון, וכמה הוא למעשה מבוסס מחקרית.
ראוי לציין כי מעטים (מאוד) הם המחקרים אשר ביצעו השוואה ישירה בין משקל חופשי למכונות בהקשר של שיפור במדדים הנ”ל.
משקולות מול מכשירים – כוח שריר
לעבודה עם משקולות ישנה עדיפות מבחינת הגירוי הכללי שהיא מציבה לגופינו.
אימוני משקולות מגייסים יותר סיבי שריר ויחידות מוטוריות לעומת אימונים המבוססים על מכשירים, דוגמת שרירים המייצבים את המפרקים.
הגיוס השרירי הנוסף נובע מהצורך לאיזון התנועה במרחב לאורך ביצוע התרגיל, בעוד שבעת עבודה במכונה לרוב התנועה תהיה מקובעת למסלול המוכתב ע”י המכשיר כך שלא תהיה התערבות של שרירים נוספים מעבר לשרירי המטרה.
אולם, אין הדבר מעיד בהכרח כי אכן עבודה עם משקולות תוביל לפיתוח כוח רב יותר.
העלילה מסתבכת בכך שבמחקר ייחודי (מעט מאוד מחקרים בנושא כבר אמרנו?), בו הושוותה ההשפעה של אימון במשקל חופשי (סקוואט) מול מכונה (לחיצת רגליים במכונה ייעודית) על ביצועי כוח, נמצא כי לעבודה חופשית הייתה עדיפות מובהקת על פני עבודה במכשיר.
עם זאת, יש לסייג ממצא זה מאחר ובמחקר הנ”ל האופן שבו נמדד השיפור בכוח, היה הערכת יכולות הניתור ממצב של כריעה בקרב הנבדקים השונים – בדקו שיפור בקפיצה בין אלו שעשו סקוואט מול אלו שעשו לחיצת רגליים במוכנה.
מאוד סביר להניח כי יכולת הניתור הגבוהה יותר של הנבדקים שביצעו סקוואט הייתה מוטת עקב הדמיון הרב בין הסקוואט לניתור ממנח של סקוואט.
על כן, נכון לרגע זה אין עדות מחקרית מספקת כי משקולות עדיפות על מכונות מבחינת כוח.
משקולות מול מכשירים – מסת שריר
מחקר שיצא ממש לאחרונה היה מחקר חלוצי בכך שהוא היה הראשון שניסה לבדוק האם מתקיים הבדל בהיפרטרופיה שרירית עקב ביצוע אימונים עם משקל חופשי אל מול מכונות, או במילים אחרות האם נהיה יותר שריריים בין אם נעבוד עם משקולות או במכונות.
בניגוד לאמונה הרווחת, במחקר נמצא כי לא הייתה עדיפות מובהקת לאחת משיטות האימון בהקשר לעליה במסת השריר. כלומר לפי המחקר הבודד בנושא זה, בין אם נעבוד עם משקל חופשי או במכונה, העלייה במסת השריר תהיה דומה.
במחקר כן נמצא שעבודה עם משקל חופשי הביאה לעליה אקוטית יותר ברמות טסטוסטרון בקרב גברים, אך כפי שכבר כתבנו בעבר עליה זו איננה מתורגמת לעליה משמעותית בנפח השריר.
משקולות מול מכשירים – שורה תחתונה
נכון להיום אין ראיות מחקריות מספקות המעידות כי אימון במשקל חופשי עדיף על עבודה עם מכשירים או להפך כשהמטרה הינה שיפור בכוח או עליה במסת השריר.
ההמלצה שלנו תהיה להתנסות גם בעבודה עם משקל חופשי וגם בעבודה במכונות ייעודיות כך שתוכלו לבחור אילו תרגילים עובדים הכי טוב בשבילכם כך שתרצו לחזור לחדר הכושר כמה שיותר, כי מה שלא תבחרו לעשות – התמדה ותזונה איכותית (סלט ביצים, מאכל טונה, חטיף חלבון אפקטיבי וכ”ו) היא המפתח להצלחה.
סימוכין:
1. https://content.sciendo.com/view/journals/hukin/53/1/article-p201.xml
2. https://journals.lww.com/nsca-jscr/Abstract/9000/Effects_of_Training_With_Free_Weights_Versus.94406.aspx
Comments