לפעילות גופנית יש כל כך הרבה יתרונות, ההוצאה האנרגטית באימון (שריפת קלוריות) היא היתרון הזניח ביותר. יתרון זה תופס חשיבות רבה מידי בעיניי אנשים משלל סבות:
כשהמטרה העיקרית של אנשים להתאמן בשביל לרדת במשקל, אז רוב ההתעסקות היא סביב ההוצאה הקלורית. מחקר חדש הראה כי למרות שפעילות גופנית (בעיקר אירובית) אפילו אם מבוצעת בכמות די גדולה איננה מובילה לירידה במשקל בקנה שהיינו מצפים לו. למרות שאנשים מוציאים המון קלוריות דרך הפעילות הגופנית, ההוצאה האנרגטית הכוללת איננה גדלה בצורה ליניארית. כלומר אנחנו מרוויחים אקסטרה קלוריות מפעילות אבל מפסידים קלוריות ממקורות אחרים (מוציאים פחות אנרגיה בשאר היום). הגוף אוהב לשמור את ההוצאה האנרגטית בטווח די מצומצם וכתוצאה מכך מתקיימות אדפטציות שמובילות להפחתה בהוצאה האנרגטית של מערכות אחרות בגוף.
סיבה נוספת להתייחסות המוגזמת להוצאה הקלורית באימון קשורה לעובדה שישנה חשיפה מרובה ברשתות החברתיות של לא מעט אנשים שמציגים בשעון הדופק שלהם את כמות הקלוריות ששרפו באימון. מטא אנליזה שפורסמה לא מזמן, הדגימה כי כל השעונים האלה מזייפים ובעלי סטייה של הרבה מעל 10%. יחד עם זאת, הצגת “שריפת קלוריות” זו דרך של מנהלי רשתות כושר, מאמנים וכו’ לשווק את האימונים שלהם, בין אם זה שיעורי סטודיו שרושמים בהם את כמות הקלוריות ששורפים בשיעור (מה שמחושב בצורה מאוד מאוד גסה וכוללנית ואף מוגזמת בכוונה) או בין אם זה מאמנים שמראים כמה המתאמנים שלהם “שרפו” אצלם באימון בדרך כלל דרך שעון דופק או המכשיר האירובי שעליו הם עבדו (שהם אפילו יותר רחוקים מהשעונים האישיים).
סיבה שלישית הינה האשליה הנתפסת כי “כמה שרפתם” משתווה לכמה התאמצתם באימון. גם פה צר לי לנפץ על חוסר הקשר, כמות ההוצאה האנרגטית אינה בהכרח קשורה למאמץ שלכם באימון, וגם יש דרכים הרבה יותר סקסיות להראות התקדמות באימונים או כמה התאמצתם.
אז אילו יתרונות יש לנו לפעילות גופנית שהם הרבה יותר רלוונטיים משריפת קלוריות?
פעילות גופנית/ אימון גופני, בין אם זה אימון התנגדות (כוח) או אימון אירובי (הליכה, ריצה אופניים וכו’) יש המון יתרונות שונים, מחקרים הראו שפעילות גופנית מכל הסוגים עשויה לתרום לשיפור איכות החיים וליכולת לבצע מטלות יום יומיות בקלות רבה יותר. בסופו של דבר האימונים עוזרים לנו להיות אנשים חזקים ובריאים יותר.
יתרונות פעילות אירובית
היתרונות הבריאותיים המיוחסים לאימון גופני אירובי הם רבים מאוד. להלן העיקריים שבהם: שיפור בתפקוד מערכות הנשימה, מערכת ההובלה (לב וכלי הדם) והשרירים. עלייה בצפיפות נימי הדם בשרירי השלד, עלייה בנפח הדם, מיצוי טוב יותר של החמצן שנכנס אל גופנו. פעילות גופנית אירובית מפחיתה את הסיכון לתעוקת חזה, הפרעות קצב יתר לחץ דם, סיכון לטרשת עורקים ולמחלת לב כלילית, סרטן המעי הגס, סרטן השד ועוד.
אימונים אירוביים בלבד זה לא מספיק!
לצערנו אימונים אירוביים עדיין לא מאתגרים את השרירים שלנו מספיק בכדי שהגוף יגיד לעצמו ישמור על נפח וחוזק השריר שלו בזמן ירידה במשקל, אבל מה כן משמר את השרירים שלנו בזמן זה? אימוני התנגדות (אימוני כוח).
כאשר אנחנו משלבים אימוני התנגדות בזמן ירידה במשקל, מסת השריר שלנו נשמרת ואף יכולה לעלות מעט.
היתרונות של אימוני כוח ממש לא מסתכמים רק בנושא הירידה במשקל. אימוני כוח מפחיתים את כמות השומן הכללית ואת השומן התוך-בטני (שומן ויסרלי) כמו כן, מפחיתים מחלות מטבוליות, סיכון לחלות בסרטן, דיכאון, דמנציה, מחלות לב. ויתרה מזאת, אימוני הכוח גורמים לירידה בכולסטרול הכללי, עלייה ברמת כולסטרול מסוג HDL בדם, ירידה ברמת הטריגליצרידים, שיפור וחיזוק השרירים, העצמות, הגידים, הסחוס ועוד.
סרקופניה הינה אובדן מסת שריר שקורת עם העלייה בגיל. לסרקופניה קיימות סיבות רבות אבל הפתרון הטוב ביותר הוא ככל הנראה אימוני התנגדות. סרקופניה מקושרת ישירות עם סיכון גדול יותר לתמותה ולבריאות לקויה ולכן רצוי מאוד מאוד לשמר ולשפר את מסת השריר שלנו כל עוד אנחנו יכולים לעשות זאת בקלות יחסית.
לסיכום, האם שריפת קלוריות הדבר החשוב ביותר באימון?
יש אינספור מחקרים שמראים את ההטבות של פעילות גופנית בכלל ופעילות אירובית או כוח בפרט על שלל אספקטים בריאותיים שונים. אז נכון שהוצאה אנרגטית היא יתרון חשוב לבריאות שלנו, אבל הפוקוס לא צריך להיות סביב היתרון הבודד הזה. הקשר שצריך להיות לכם בראש הוא בין אימונים לאיכות חיים.
סימוכין:
Broskey NT, Martin CK, Burton JH, Church TS, Ravussin E, Redman LM. Effect of Aerobic Exercise-induced Weight Loss on the Components of Daily Energy Expenditure. Medicine and science in sports and exercise. 2021 Oct 1;53(10):2164-72.
O’Driscoll R, Turicchi J, Beaulieu K, Scott S, Matu J, Deighton K, Finlayson G, Stubbs J. How well do activity monitors estimate energy expenditure? A systematic review and meta-analysis of the validity of current technologies. Br J Sports Med. 2020 Mar; 54(6):332-340.
Porter MM. The effects of strength training on sarcopenia. Can J Appl Physiol. 2001 Feb; 26(1):123-41.
Scotto di Palumbo A, Guerra E, Orlandi C, Bazzucchi I, Sacchetti M. Effect of combined resistance and endurance exercise training on regional fat loss. J Sports Med Phys Fitness. 2017 Jun; 57(6):794-801.
Westcott WL. Resistance training is medicine: effects of strength training on health. Curr Sports Med Rep. 2012 Jul-Aug; 11(4):209-16.
Wilmore JH. Aerobic exercise and endurance: improving fitness for health benefits. Phys Sportsmed. 2003 May; 31(5):45-51.
Comments