האם משקאות דיאט מוגזים כל כך גרועים?
- אמיר רובין
- 31 באוג׳ 2019
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 4 בדצמ׳ 2022
משקאות “דיאט” מוגזים הם שם כללי למשקאות קלים המכילים מים, פחמן דו חמצני מומס, וממתיק מלאכותי כלשהו (כמו סוכרלוז, אספרטיים אסצולפאם K או אחר) במקום סוכר ועוד. דוגמאות למשקאות כאלה הם קולה זירו, פפסי מקס, וכל משקה מוגז המכיל תחליפי סוכר.
אנשים רבים צורכים משקאות דיאטטים בכמויות גבוהות לאורך זמן רב. מחקרים רבים ניסו לבדוק את הקשר בין צריכת משקאות דיאט לבין השמנה, סוכרת, אינסולין, בריאות השיניים וכו’.

האם משקאות דיאט משמינים?
מספר מחקרים אשר בדקו האם המשקאות הדיאטטים גורמים להשמנה הראו שהחלפה של משקאות ממותקים במשקאות דיאט מוגזים לא הובילה לפגיעה בבריאות או פגיעה בירידה במשקל. מחקר נוסף הראה כי צריכה של משקאות דיאט מוגזים לא העלתה את הצריכה הקלורית היומית, שכן כמות הקלוריות במשקאות אלו אפסית.
האם משקאות דיאט מוגזים ‘מקפיצים’ את רמות האינסולין?
כיום אין עדויות המראות כי צריכה של ממתיקים מלאכותיים ‘מקפיץ’ את רמות האינסולין. חלבון באופן כללי יכול להעלות מעט את הפרשת האינסולין, אולם החומצה האמינית פנילאלנין (אשר יחד עם חומצות אמיניות אחרות מרכיבות את החלבונים) המתקבלת מפירוק של הממתיק אספרטיים אשר בקולה זירו למשל, לא נמצאה כמעלה את רמות האינסולין.
האם משקאות דיאט מוגזים מעלים את הסיכון לסכרת?
מחקרים אשר הצליחו לקשר בין שתיית משקאות דיאט מוגזים לבין סוכרת לא דאגו לשמור על צריכה קלורית זהה בין קבוצות הטיפול השונות. כלומר, קבוצת המשקאות הדיאט המוגזים צרכה יותר קלוריות ועל כן העלתה את הסיכון לסוכרת עקב השמנה. במילים אחרות, במידה ואדם צורך תזונה ‘רעה’ ושותה משקאות מוגזים דיאט ניתן להסיק בטעות כי משקאות הדיאט הם אלו הגורמים לבעיות הרפואיות (כמו סוכרת והשמנה), אולם נראה כי הבעיה הינה בתזונה הכללית ולא במשקאות הדיאטטים ספציפית.
אז מה בכל זאת רע בדיאט סודה?
סודה באופן כללי מקושרת לירידה בבריאות השיניים בעיקר בקרב ילדים. למרות שמשקאות הממותקים בסוכר עלולים להיות בעיתיים יותר לבריאות השיניים, גם משקאות דיאט מוגזים עלולים להוות בעיה. צריכת יתר של משקאות ממותקים ומשקאות דיאט מוגזים יכולה לגרום לחורים בשיניים ושינוי גוון השיניים לצהוב, אם כי מבחינת בריאות השיניים, שתיה ממותקת הינה בעייתית יותר משתיית משקאות דיאט.

לסיכום:
כיום לא קיימים מספיק מחקרים בנוגע להשפעות שליליות על הבריאות (למעט בריאות השן) של שתיית משקאות מוגזים דיאטטים לטווח ארוך. כמו הרבה דברים אחרים, צריכת יתר של משקאות דיאט מוגזים אינה גישה טובה, בעיקר לבריאות השיניים, אך בנוגע להשפעות השליליות האחרות המקושרות למשקאות הדיאטטיים, אין כיום ביסוס מחקרי מספק להשפעה שלילית ולכן אפשר לשלב מדי פעם קולה זירו, דיאט ספרייט וכדומה. וכמובן, צריכת מים מהווה את האופציה העדיפה ביותר בריאותית.
סימוכין:
Tate DF, et al. Replacing caloric beverages with water or diet beverages for weight loss in adults: main results of the Choose Healthy Options Consciously Everyday (CHOICE) randomized clinical trial . Am J Clin Nutr. (2012).
Wang YC, et al. Impact of change in sweetened caloric beverage consumption on energy intake among children and adolescents . Arch Pediatr Adolesc Med. (2009).
Wolf-Novak LC, et al. Aspartame ingestion with and without carbohydrate in phenylketonuric and normal subjects: effect on plasma concentrations of amino acids, glucose, and insulin . Metabolism. (1990).
Andrew G. Renwicka,Samuel V. Molinarya. Sweet-taste receptors, low-energy sweeteners, glucose absorption and insulin release . British Journal of Nutrition. (2010).
a b Kaplowitz GJ. An update on the dangers of soda pop . Dent Assist. (2011).
Cheng R, et al. Dental erosion and severe tooth decay related to soft drinks: a case report and literature review . J Zhejiang Univ Sci B. (2009).
Shenkin JD, et al. Soft drink consumption and caries risk in children and adolescents . Gen Dent. (2003).
Nettleton JA, et al. Diet soda intake and risk of incident metabolic syndrome and type 2 diabetes in the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA) . Diabetes Care. (2009).
Comments