כולנו עושים טעויות והדבר לא פוסח על מתאמנים מנוסים ככל שיהיו. אף מתאמן אינו מושלם וטעויות תמיד ייעשו באימון, בתזונה או בשניהם. כמובן שמתאמנים מתחילים עושים הרבה יותר טעויות, לעיתים קריטיות, הפוגעות בצורה משמעותית בהתקדמותם, ובסופו של דבר גורמות להם לזנוח את האימונים כי קשה להתמיד כשלא מתקדמים לשום מקום.
במיוחד בשביל אותם מתאמנים מתחילים, אספנו מספר טעויות נפוצות שכדאי לפתור ממש בהתחלה כדי להביא את התוצאות למקיסמום. גם למתאמנים ותיקים כדאי מאוד לקרוא ולהפנים שכן לפעמים טעויות שעשינו כשהיינו מתחילים נשארות אתנו לאורך השנים והופכות להרגלים מגונים שלא מקדמים אותנו לשום מקום.
1. להימנע ממשקולות
למרות שמדובר בטעות המיוחסת לרוב דווקא למתאמנות, גם מתאמנים חוטאים בה לא מעט. מתאמנות ומתאמנים מתחילים המעוניינים לרדת במשקל ו”להכנס לכושר” מאמינים כי תרגילי סיבולת לב-ריאה (ריצה, אופניים וכו’) לבדם מספיקים על מנת להביא אותם לתוצאות הרצויות, שהן כאמור ירידה באחוז השומן ושיפור הכושר הכללי.
ברמה העקרונית טענה זו איננה שגויה לחלוטין, מאחר וביצוע תרגילים אירוביים אכן יגדיל את ההוצאה הקלורית היומית ויתרום למצב של גרעון קלורי (יותר קלוריות נשרפות מאשר מתקבלות מתזונה) כך שתתקבל ירידה במשקל ושיפור הכושר הגופני. אך כמו ששמעתם לא פעם, החלק הקשה הוא לשמור על המשקל הרצוי לאורך זמן ואימוני התנגדות יסייעו לכך רבות.
אימוני התנגדות מגדילים ומחזקים את השרירים. שרירים גדולים וחזקים יותר צורכים יותר אנרגיה גם בפעילות וגם במנוחה. כך, הגדלת מסת השריר תביא למצב בו אתם שורפים קלוריות מבלי לעשות כלום, מצב זה, יחד עם תזונה מאוזנת, מעודד שמירה על משקל תקין. בונוס נוסף מאימוני התנגדות הוא מראה שרירי וחטוב לעומת מראה רזה וכחוש כאשר הירידה במשקל אינה מלווה בביצוע אימוני התנגדות.
2. הסתמכות מוגזמת על תוספי תזונה
השוק מוצף בתוספי תזונה לספורטאים, מאבקות חלבון דרך קריאטין ועד לכדורי קפאין. כמעט כל חומר שמסייע לאימון או גדילה קיים בצורה של תוסף תזונה. חשוב להבין שתוספי תזונה כשמם כן הם, אינם באים להחליף תזונה מאוזנת, אלא להוסיף ולהעשיר אותה בלבד.
מתאמנים מתחילים נוטים להשקיע ולתת דגש משמעותי הרבה יותר לתוספי התזונה מאשר לשיפור התזונה עצמה. ללא תכנית תזונתית מאוזנת, לתוספי התזונה תהיה השפעה מוגבלת והקושי להשיג את המטרות שהצבתם לעצמכם יהיה רב. זכרו, אבקת חלבון או גיינר אינם תחליף לארוחה אלא תוספת שמטרתה להשלים את כמות החלבון היומית במידה ולא קיבלתם מספיק מהאוכל.
3. להתחיל חזק מידי
מתחילים או חוזרים להתאמן עם המון כח ומוטיבציה? מעולה! למרות הרצון לעשות הכל כאן ועכשיו, חשוב להבין שחזרה לשגרת אימונים צריכה להיות הדרגתית ובקצב איטי יחסית. בין אם מדובר בירידה באחוז השומן או בניית מסת שריר מרשימה, חשוב לעשות את הדברים לאט ובהדרגתיות כי רק כך נבטיח הגעה לתוצאות אופטימליות מבלי להגביר את הסיכון לפציעות. להתחיל להתאמן עם תכנית ארוכה ומורכבת שיקח לכם שלוש שעות להשלים בכל פעם אולי מרגיש טוב, אבל זה לא בהכרח מה שיביא אתכם למקום אליו תרצו להגיע.
מאחר והמוטיבציה הראשונית יורדת יחסית מהר, חשוב לקחת על עצמכם תכנית אימונים ותזונה שתצליחו לעמוד בה, כזו אשר אינה דורשת מאמץ עילאי וזמן רב, כך שתוכלו להתמיד בתוכניות אלו גם כשהמוטיבציה לא תהיה בשמיים. לכן, אמצו תכנית קלה ופשוטה בתור התחלה, כזו שתוכלו לעמוד בה לאורך זמן ועדכנו אותה בהתאם להתקדמות שלכם.
שורה תחתונה, טעויות של מתאמנים מתחילים
אין מתאמן שלא עושה טעויות בכלל. טעויות הן חלק טבעי מכל דבר שנעשה בחיינו וכושר אינו יוצא מן הכלל. אך ככל שתקפידו להימנע מהטעויות שצוינו כבר בהתחלה, כך הסיכוי שתתמידו ותצליחו יגדל משמעותית. שווה לעצור רגע ולנסות להשתפר גם אם אתם מתאמנים ותיקים, לעיתים אנו נוטים לסחוב איתנו טעויות שהשתרשו כשרק התחלנו להתאמן ומאז לא טרחנו לשאול האם יש דרך טובה יותר.
Comments